Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je u 79. godini nakon teške bolesti. Milena Dravić preminula je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gdje se nalazila na liječenju.

Prije dvije i po godine ostala je bez supruga velikana srpskog glumišta Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću.

Ovog ljeta je boravila u Puli i na Paliću gdje je promovisana monografija o njoj.

Jedna je od najvećih glumica koje su imale Srbija i Jugoslavija.

U karijeri dužoj od 50 godina snimila je 90 filmova, a najpoznatiji u kojima je ostvarila ulogu su, između ostalih, „Prekobrojna“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Kozara“, „Bitka na Neretvi“, „Una“, „Rad na određeno vrijeme“, „Nije lako sa muškarcima“ i „Zona Zamfirova“.

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije „Priče iz Nepričave“, a ostvarila je uloge u serijama „Policajca sa Petlovog brda“, „Priče iz radionice“, „Pozorište u kući“.

Sa suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program „Obraz uz obraz“.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

 

Izvor: RTRS