Učenici i nastavnici u osnovnim školama ubuduće neće smjeti na nastavu dolaziti u kratkim suknjama, kožnim pantalonama i majicama na bretele, jer je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske donijelo etički kodeks kojim su iz učionica, osim izazovne odjeće, protjerani i pirsinzi i upadljiva šminka.

U dokumentu koji je objavljen u “Službenom glasniku RS” navedeno je da se etičkim kodeksom utvrđuju moralna i načela profesionalne etike nastavnika, stručnih saradnika i ostalih radnika u osnovnoj školi, kao i učenika, s ciljem zaštite dostojanstva, profesije i ličnosti, te unapređenja moralnih vrijednosti.

Kodeksom je propisano da učenicima za vrijeme boravka u školi na nastavi i vannastavnim aktivnostima nije dozvoljeno nošenje pirsinga, upadljiva šminka na licu i noktima, te nošenje uske i izazovne odjeće.

Zabranjeno je i donošenje skupocjenih predmeta u školu, kao i oružja, noževa, droge i alkohola, te svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika. Pravila ponašanja pooštrena su i za nastavnike i ostale radnike škole, koji u obrazovne ustanove ne bi smjeli dolaziti u kratkim i kožnim pantalonama, košuljama i majicama bez rukava ili u odjeći sa dubokim dekolteom. Novim propisima iz osnovnih škola “protjeruje” se i odjeća sa natpisima koji vrijeđaju osjećanja drugih naroda ili podstiču na vjersku, polnu i drugu netrpeljivost. Zaposleni u osnovnim školama, prema etičkom kodeksu, ne mogu dolaziti na posao u papučama, japankama i patikama, a zabranjen je i pirsing.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže za “Glas Srpske” da kodeks ne podrazumijeva samo pravila oblačenja, već i ponašanja zaposlenih u školama i učenika.

– Pravila treba da poštuju i oni koji dolaze u školu, kako nam obrazovne ustanove ne bi ličile na željezničke stanice, da dolazi ko kako hoće – rekao je Damjanović.

Disciplinska odgovornost

Predrag Damjanović kaže da su pravila propisana etičkim kodeksom obavezujuća i za nastavnike i za đake.

– Ukoliko se to ne bude poštovalo, imamo pravilnik o disciplinskoj odgovornosti koji važi kako za nastavnike tako i za učenike i shodno tome sprovodiće se kontrole i eventualno kažnjavanje – rekao je Damjanović.

Đacima zabranjeni

Pirsing

Upadljiva šminka

Visoke potpetice

Obnažene grudi, stomak i bedra

Radnicima škole zabranjeni

Kratke i kožne pantalone

Odjeća sa dubokim dekolteom

Pretijesna i prekratka odjeća

Papuče, japanke

Izvor: Glas Srpske