Први дан 2019. године донио је поскупљења цигарета, и то од 20 до 40 фенинга по кутији, у зависности од врсте и произвођача. Поскупљење је, објашњавају у Управи за индиректно опорезивање, редовно, а сви који се баве прометом до 7.јануара морају да попишу залихе, а касније и да обрачунају разлику акцизе коју ће уплатити на јединствени рачун Управе. 

Веће цијене, односно пораст акцизе, резултат су усклађивања акцизне политике БиХ са законодавством Европске уније.

„Цијели процес смо започели 2009. године, откад је на снази овај задњи Закон о акцизама, и практично је, у складу са законом, УО УИО сваке године доносио одлуку о посебној, односно специфичној и минималној акцизи на цигарете и дуван за пушење, на начин да је специфичну акцизу повећавао за 0,15 КМ по паклици цигарета“, каже Ратко Ковачевић, УИО БиХ.

У протеклих девет година, акциза је са 30 фенинга скочила на марку и 65 по кутији, а самим тим расло је и црно тржиште. Зато је Управни одбор Управе припремио измјене Закона о акцизама који предвиђа трогодишњи мораторијум на раст акциза. Тиме би се, практично, привремено стопирало усклађивање са европским прописима. Испоставило се да је, због раста акциза дошло и до урушавања тржишта цигарета и пада прихода од ПДВ-а.

Приједлог измјена усвојио је и Савјет министара, и послао их у бх Парламент.

„Континуирани раст акцизног оптерећења је довео до експлозије наплаћених прихода од акциза, али и до брзог раста малопродајних цијена, који је очекивано дестимулисао регуларну потрошњу цигарета и ојачао црно тржиште, а истовремено није смањен број пушача“, наводи се у приједлогу измјена СМ.

Предложеним измјенама, акциза у наредне три године била би утврђена на марку и по по кутији, односно на 75 марака на хиљаду комада. У 2018. години очекивано повећање прихода било је 37,3 милиона марака, у текућој се очекује око два милиона марака више, док је очекиван пораст прихода у 2020. години очекује повећање прихода од 41,6 милиона марака.

 

 

Извор: atvbl.com