Писац и музичар Ненад Јанковић, познатији као Др Неле Карајлић, представио је у Требињу свој први роман “Солунска 28”, који говори о београдској кући у Солунској улици на Дорћолу, изграђеној крајем 19. вијека, која је дијелила судбину цијелог града и прошла све што се дешавало у 20. вијеку – ратове, промјене друштвених и система вриједности, начин размишљања.

Неле је појаснио да је мотивацију за роман нашао када је прије 26 година дошао у Београд са породицом и 250 марака у џепу, тражећи да изнајми стан, јер му је било јасно да ће неспоразум између народа у Сарајеву трајати дуже него што је ико претпостављао, те сазнао да је дијелом власник куће на Дорћолу у Солунској 28.

Тада је, додао је, сазнао и да су његови родитељи живјели прави “партизански живот”, гдје је било срамота рећи да нешто посједују од имовине.

– Стојећи испред те куће, обећао сам јој да ћу написати велики роман о њој, па макар пола тога и измислио. А и за то што је измишљено тешко је доказати да се није десило. Требало је 25 година да га коначно завршим – рекао је Неле.

Он је додао да је његов први роман врло мало аутобиографски и да у њему прави фикцију догађаја који нису далеко од истине.

Промоцију књиге у Требињу су организовале “Позитивне снаге Српске”, а према ријечима представника овог покрета Војислава Савића, увијек им је драго да дођу у Требиње јер је показало велики степен свијести о томе колико је култура важна.

Дан раније у позоришној сали Културног центра Требиње одиграна је представа “Корак у будућност”, ауторски пројекат Ненада Јанковића и књижевника Вулета Журића.

Надреално путовање у будућност – у драмској алегорији ауторског двојца, а у извођењу познатих глумачких имена Србије и Републике Српске – води преко прошлости и великана наше националне културе – Његоша, Дучића, Кочића, Нушића и Тесле – чија нам животна искуства и свевремени цитати, као својеврсни путокази на раскршћима историје, казују о искушењима и страдањима, побједама и слави нашег народа.

– Нема ништа важније од културе, лажу вас да је економија битнија. Не може да буде ни економије ако не постоји култура. Прво се један народ организује, направи свој културни модел, а онда направи напредак у економији. Прво је био Бетовен, а онда је дошао “Мерцедес”. Није могло бити супротно – каже један од аутора Др Неле Карајлић, додајући да је ова представа управо покушај да наш човјек схвати значај културе за општедруштвени развој, да се млади упознају, а старији подсјете да и наша култура има великане захваљујући којима у будућност можемо корачати подигнуте главе.

– Јер није питање ко је јачи и богатији – већ ко иза себе има дубље коријене. У посљедњих двадесет година ми од страха спуштамо главу. А како каже једна пјесма: Не можете да видите дугу уколико не подигнете главу. Кочић, Дучић, Андрић и други наши великани служе управо да ту главу подигнемо – казао Др Неле Карајлић.

 

Извор: Глас Српске