Tokom mitrovdanskih svečanosti u Nevesinju Boračka organizacija Republike Srpske uspostavila je prijateljske i slobodarske veze sa Fondom sadejstva strateške bezbjednosti Rusije. Povelju o bratimljenju potisali su predsjednik BORS-a Milomir Savčić i major pomorske avijacije Rusije Vladimir Mihailovič Čeržinski.

Ruska delegacija je tom prilikom uručila i medalje ove veteranske organizacije izaslaniku predsjednika RS Siniši Karanu, generalu Savčiću i predsjedniku Opštinske boračke organizacije Siniši Šipovcu.

Čeržinski je naglasio da su došli u Nevesinje da obilježe godišnjicu slavnih bitaka, ali i da prenesu pozdrave ruskog naroda.

– Prijatno je biti u krugu časnih boraca koji su izvojevali velike pobjede – rekao je Čeržinski.

Zahvaljujući se na posjeti i uručenim medaljama, predsjednik BORS-a Milomir Savčić naglasio je da se rusko-srpsko prijateljstvo kuje vijekovima.

– Srbi su od pamtivjeka zagledani u Rusiju i smatramo je garantom slobode, ne samo našeg naroda nego i Evrope i svijeta u cjelini – istakao je Savčić.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac bio je počastvovan uručenim odlikovanjem.

– Posjete ruskih prijatelja imaju posebnu težinu na Mitrovdan i ovo odlikovanje doživljavam kao priznanje svim borcima za odbranu Nevesinja – istakao je Šipovac.

Ruska delegacija je juče položila vijenac na Spomenik slobode i potom učestvovala u mitrovdanskim svečanostima.

 

Izvor: Radio Nevesinje