Film je premijerno prikazan na Filmskim susretima u Nišu u avgustu 2017. godine,  istovremeno sa svjetskom premijerom filma na Filmskom festivalu u Montrealu.

Na 47. festivalu u Sopotu (SOFEST 2018) film je osvojio nagradu publike, statuetu Sloboda.

Na ovogodišnjem,  42. festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji Velinoviću, scenaristi i reditelju filma „Nigde“, dodijeljena je specijalna nagrada žirija.

– Više od deset godina smo naporno radili da snimimo film „Nigde“. Film je priča o egzistencijalnoj temi koja je na ovim prostorima univerzalna u proteklih nekoliko decenija. Ovo je lična priča o mojoj generaciji koja je devedesetih napunila dvadeset i neku godinu. Tada smo mi odlazili iz zemlje da nađemo bolju budućnost negde drugde. I današnjim generacijama je najveća želja da nastave život na nekom drugom mestu – rekao je Predrag Velinović, reditelj filma „Nigde“.

Sinopsis:

Nataša, Bure i Antoan su troje nerazdvojnih prijatelja, čiji odnos balansira između prijateljstva i ljubavi. Priča počinje početkom devedesetih i obuhvata period od deset godina, tokom kojih Nataša neće reći ni da ni ne, ni Buretu, ni Antoanu, iako će biti i sa jednim, i sa drugim, ali i bez jednog, i bez drugog. Burne devedesete ostaviće trag na njihov život, kao i na njihovo prijateljstvo. Antoan odlazi u rat iste noći u kojoj Nataša rađa njihovu kćerku, moleći Bureta da brine o njima u njegovom odsustvu. Po povratku iz rata, svi zajedno odlučuju da napuste zemlju, birajući Švedsku kao mjesto za novi početak. U potrazi za sigurnim ćoškom u ovom ogromnom svijetu, Nataša, Bure i Antoan postaju sve otuđeniji jedan od drugog, stavljajući čak i svoje prijateljstvo na probu.

 

Reditelj: Predrag Velinović

Scenario:Predrag Velinović

Producent : Predrag Velinović

Glavne uloge: Nebojša Milovanović, Marija Bergam, Miloš Simolov, Erol Kadić, Ivana Velinović

Direktor Fotografije: Milorad Glušica

Montaža: Vladimir Radovanović

Kostim: Žana Glušica

Izvršni producent: Vesna Dinić

 

Izvor: KC Trebinje