У Галерији Музеја Херцеговине у Требињу 12. марта у 19 часова биће отворена изложба “Невесињска олимпијада“.

Изложбу је припремила виши кустос етнолог Божана Ђузеловић, уз драгоцјену помоћ г. Драгана Граховца, новинара Радио Невесиње, Туристичке организације Општине Невесиње, Општине Невесиње и Музеја Херцеговине у Требињу, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, Града Требиња и Општине Невесиње.

Изложбу “Невесињска олимпијада“ чине панои, на којима је представљен историјат олимпијаде, припремљен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих  фотографија. Посебан куриозитет је први плакат за коњичке трке из 1891. године који се чува у црквеној архиви у Невесињу. Осим паноа, на изложби ће бити приказани трофеји и награде, које су додјељиване у појединим дисциплинама, као и плакета “златна туристичка ружа“ додијељена Невесињској олимпијади за најбољу туристичку манифестацију 2009. године.

Невесињска олимпијада је традиционална спортска манифестација која се одржава на  Братачком лугу код Невесиња од 19. вијека. Првобитно су то биле коњичке трке које су временом прерасле у манифестацију на којој се организовало такмичење у бацању камена са рамена, пењање на стуб намазан лојем, трка у џаку, трка са јајетом на кашици, потезање конопца и клипа, скок у вис, скок у даљ и скакање на мјешину. Учесници овог догађаја су спортисти, а и сви остали који у себи посједују такмичарски дух и жељу за учешћем на овој традиционалној спортској манифестацији. На Невесињској  олимпијади  учествују такмичари из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије и Хрватске, различите старосне доби. Организатор олимпијаде је град Невесиње и Влада Републике Српске. Као манифестација, уврштена је на Прелиминарну листу нематеријалног насљеђа Босне и Херцеговине, Републике Српске.

Овом изложбом, Музеј Херцеговине у Требињу, започиње рад на презентовању и промоцији Невесињске олимпијаде у 2019. години, која је предложена, од стране нашег ресорног Министарства просвјете и културе Републике Српске, да буде година номинације Невесињске олимпијаде на Унеско-ву листу нематеријалног културног насљеђа, као народна пракса с подручја Херцеговине, чиме ће постати четврти заштићени елемент из Босне и Херцеговине.

 

ХП, март, 2019.