Студијски програм италијанског језика и књижевности, Филолошког факултета у Бања Луци у сарадњи са Амбасадом Италије у БиХ и Музејoм Херцеговине Требиње организују пројекцију филма Вријеме промјена (L’ora legale, 2017).

Пројекција ће се одржати данас, 27. марта, у 20.00 часова, у Галерији Музеја Херцеговине Требиње.

Садржај: У Пиетрамареу, сицилијанском граду, бира се нови градоначелник. Кандидати су бивши градоначелник, марионета у рукама мафије, кога мрзи заједница, и професор, благе нарави, који жели коначно донијети промjену у владајућим структурама, истичући поштење као водећу особину у руковођењу.

Професор побјеђује на изборима и уз помоћ својих рођака Салватореа и Валентина, почиње да спроводи свој програм законитости. Међутим, овај програм „цивилизовања“ грађана само их раздражује, јер се за различите прекршаје плаћају казне, а порези им се непрекидно повећавају.

Нове мјере не заобилазе ни Салватореа и Валентина. Овај двојац организују план о клеветању градоначелника, како би започели парламентарну истрагу, присиљавајући градоначелника да поднесе оставку.

Филм је са титловима на српском језику (титлове су припремили студенти Студијског програма италијанског језика и књижевности у Бањој Луци).

Улаз je слободан.

ХП, март, 2019.