У оквиру традиционалне 143. Невесињске олимпијаде, синоћ је у Великој сали општине Невесињe, љубитеље и такмичаре гусала окупио 21. Фестивал младих гуслара, до седамнаест година.

Побједник овогодишњег такмичења је Митар Вишњић из Гусларскогдруштва „Недељко Видаковић“ из Требиња. Друго мјесто припало је Николи Матовићу из ГД „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева, док је трећепласирани био Вељко Пејић из ГД „Старина Новак“ из Пала.

Млађани Митар Вишњић рекао је да се дуго припремао за ово такмичење, а највећу подршку је имао од стрица који је са њим свакодневно вјежбао.

– Већ пар година долазим на овај Фестивал и велико ми је задовољство бити ваш гост, а за Невесињце могу да кажем да су прави домаћини који сваког човјека дочекају раширених руку – са одушевљењем каже Вишњић.

У такмичарском дијелу програма публици се представило седамнаест младих гуслара из Гацка, Билеће, Требиња, Пала, Вишеграда и Источног Сарајева.

Да гусле нису само мушки иструмент доказала је и једанаестогодишња Паљанка Љубица Цвијетковић, која први пут учествује на једном великом такмичењу.

– Волим да запјевам уз гусле и на тренутак оживим наше јуначке пјесме, а звуке који прави овај древни инструмент су прави мелем за душу – истиче Цвијетковић.

Најмађи учесник Фестивала био је седмогодишњи Дејан Милићевић из Билеће, који каже да жели кад одрасте да буде познат гуслар, а узор му је велико гусларско име Ђорђије Копривица.

Побједник у екипном такмичењу је ГД „Старина Новак“ из Пала, друго мјесто припало је ГД „Карађорђе“ из Вишеграда, а треће ГД „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева.

Осам првопласираних гуслара са овог такмичења учествоваће на Савезном првенству младих гуслара које се 15. септембра одржава у Лозници.

Такмичење је отворио Секретар Савеза гуслара РС Милан Никчевић који је поручио да када једном народу помјере темељ, као што је српском, онда му ништа не преостаје него да тај темељ опет покуша да учврсти.

– То могу да учврсте само младе генерације васпитане у духу традиције, његујући најстарији српски инструмент – гусле – нагласио је Никчевић.

У име Општине Невесиње, чуварима српске традиције и културе, добродошлицу је пожелио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић, додајући да се нада да ће сваке наредне године ово такмичење окупљати још већи број младих гуслара.

Пехаре, медаље и новчане награде овогодишњим побједницима уручили су Секретар Савеза гуслара РС Милан Никчевић и професор Момчило Голијанин.

У ревијалном дијелу програма наступили су гуслари Мирослав Шиљеговић, Војо Килибарда, Војин Тепавчевић и Мушка пјевачка група КУД „Невесиње“ .

Уводном бесједом и многим занимљивостима, програм је у свом стилу водио Миливоје Бештић.

Организатори овог такмичења су Савез гуслара РС, Гусларско друшво „Невесињска пушка“ из Невесиња и Општина Невесиње.

Било је ово незаборавно дружење са младим чуварима народне традиције и нашег идентитета. Учесници Фестивала су изразили наду да ће једног дана бити донесена одлука о подизању споменика гуслама, јер та идеја већ одавно живи у Херцеговини.

 

Извор: Радио Невесиње