Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.
Huligan na Sorboni
Saks je izumio saksofon, a Žiletžilet. Čuveni pariski univerzitet Sorbona ima ime svog osnivača.
Ima, međutim, izumilaca koji se ne mogu ponositi svojim izumima, pa ni svojim imenima, koja su im dali.
Francuzu Giljotenu bilo bi bolje da se pozabavio nečim drugim, čovječanstvu korisnijim, nego što je predložio uvođenje užasne giljotine za odsijecanje glava osuđenima na smrt. Ali je i njemu njegov izum došao glave!
Linč – “sud gomile“ – veže se za ime afričkog farmera Džona Linča, koji se isticao brutalnim kažnjavanjem robova.
U riječi huligan “krije“ se ime irskog revolucionara čuvenog po surovosti i siledžijstvu.
Nikotin je nazvan po Žanu Nikotu, koji je prvi donio duvan u Francusku. Kondom je takođe nazvan po izumiocu.
(Mlad čovjek došao u apoteku i žali se da kondomi koje je tu kupio pucaju.
-I špadaju! I špadaju! – javi se jedan čičica iza njegovih leđa.)

***

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku”.

 

HP, oktobar 2018.