Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.
Хулиган на Сорбони
Сакс је изумио саксофон, а Жилетжилет. Чувени париски универзитет Сорбона има име свог оснивача.
Има, међутим, изумилаца који се не могу поносити својим изумима, па ни својим именима, која су им дали.
Французу Гиљотену било би боље да се позабавио нечим другим, човјечанству кориснијим, него што је предложио увођење ужасне гиљотине за одсијецање глава осуђенима на смрт. Али је и њему његов изум дошао главе!
Линч – “суд гомиле“ – веже се за име афричког фармера Џона Линча, који се истицао бруталним кажњавањем робова.
У ријечи хулиган “крије“ се име ирског револуционара чувеног по суровости и силеџијству.
Никотин је назван по Жану Никоту, који је први донио дуван у Француску. Кондом је такође назван по изумиоцу.
(Млад човјек дошао у апотеку и жали се да кондоми које је ту купио пуцају.
-И шпадају! И шпадају! – јави се један чичица иза његових леђа.)

***

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава ХП медиа гроуп д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.

Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.

Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику”.

 

ХП, октобар 2018.