Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.
Narod i jezik
Srpski jezik je danas u opasnosti. Napadnut je sa svih strana. Spolja – invazijom tuđih riječi, najviše iz agresivnog engleskog jezika; iznutra rđavim prevodima, providnim perfidno smišljenim nametanjem, ali i našom nebrigom o svome jeziku i svojoj jezičkoj kulturi – neučenjem svoga jezika.
Ne zaboravite da bez jezika ne bi bilo ni čovjeka, ni naroda. Izražavajući svoje misli i osjećanja, čovjek izražava svoj duh i intelekt.
Jezik nije samo sredstvo za sporazumijevanje pripadnika jednog naroda; on je i izraz njihovog bića i identiteta, osnovno oruđe nacionalne kulture.
Da bi mogao uspješno obavljati svoje funkcije, književni (standardni) jezik mora biti uređen, propisan, normiran i jedinstven. Svi njegovi govorioci treba da te norme dobro znaju i da ih se u upotrebi jezika pridržavaju. Ma čime se čovjek bavio, on se služi, prije svega, jezikom – on se legitimiše jezikom i drugi ga cijene po jeziku.
Jezik služi i pojedincu i narodu, i  – kako reče Vuk – “jezik nije privatno blago, nego opšte dobro“. Zato i briga o njemu treba da bude i pojedinačna i zajednička – opšta briga.
Umni Ivo Andrić je rekao da je jezik “živa snaga sa kojom je povezana ne samo kultura nego i samo postojanje jednog naroda“. I, zaista, jezik i narod su uvijek dijelili sudbinu; ono što se dešava narodu, dešava se i jeziku. I obrnuto.
Zato svoj jezik treba voljeti. Treba ga učiti i znati. Čuvati i njegovati.
Imajmo to na umu stalno, i prije nego bude kasno!

***

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku”.

 

HP, oktobar 2018.