Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.
Народ и језик
Српски језик је данас у опасности. Нападнут је са свих страна. Споља – инвазијом туђих ријечи, највише из агресивног енглеског језика; изнутра рђавим преводима, провидним перфидно смишљеним наметањем, али и нашом небригом о своме језику и својој језичкој култури – неучењем свога језика.
Не заборавите да без језика не би било ни човјека, ни народа. Изражавајући своје мисли и осјећања, човјек изражава свој дух и интелект.
Језик није само средство за споразумијевање припадника једног народа; он је и израз њиховог бића и идентитета, основно оруђе националне културе.
Да би могао успјешно обављати своје функције, књижевни (стандардни) језик мора бити уређен, прописан, нормиран и јединствен. Сви његови говориоци треба да те норме добро знају и да их се у употреби језика придржавају. Ма чиме се човјек бавио, он се служи, прије свега, језиком – он се легитимише језиком и други га цијене по језику.
Језик служи и појединцу и народу, и  – како рече Вук – “језик није приватно благо, него опште добро“. Зато и брига о њему треба да буде и појединачна и заједничка – општа брига.
Умни Иво Андрић је рекао да је језик “жива снага са којом је повезана не само култура него и само постојање једног народа“. И, заиста, језик и народ су увијек дијелили судбину; оно што се дешава народу, дешава се и језику. И обрнуто.
Зато свој језик треба вољети. Треба га учити и знати. Чувати и његовати.
Имајмо то на уму стално, и прије него буде касно!

***

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава ХП медиа гроуп д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.

Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.

Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику”.

 

ХП, октобар 2018.