Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.

I sprijeda i otpozadi

Zato, pripazite na upotrebu prijedloga. Riječi sa, na, za, kod , zbog itd. nazivaju se prijedlozima zato što stoje ispred imenica i zamjenica, tj. predlažu im se; kažemo, npr., na stolu, a nikada „stolu na“. Jedino prijedlog radi može doći i iza imenice. Na primjer… Izvinite, zvoni mi telefon. Halo!…Jesam, gospođo…Samo pitajte…Upravo to i objašnjavam. Može sprijeda, dakle radi reda, što je običnije, a može i otpozadi – reda radi, što je efektnije, ima izvjestan stilski valer…Molim lijepo…Ne, gospođo, kakav švaler!? Svašta!

Naši konferencijaši tako govore, a to onda prihvataju i novinari pa slušamo da se na sastancima rapsravljalo „po tom i tom pitanju“, mada se može raspravljati samo o nečemu. Tako je jedan moj prijatelj, vrstan ljekar, često pravio istu grešku, na šta sam ga upozoravao, ali on u tome nije vidio neku veliku razliku. A ja ga pitam: „Doktore! Je li isto o tvojim leđima i po tvojim leđima?“ Tek tada je shvatio da je razlika ogromna!

***

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.

 

HP, jul 2018.