Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.

И сприједа и отпозади

Зато, припазите на употребу приједлога. Ријечи са, на, за, код , због итд. називају се приједлозима зато што стоје испред именица и замјеница, тј. предлажу им се; кажемо, нпр., на столу, а никада „столу на“. Једино приједлог ради може доћи и иза именице. На примјер… Извините, звони ми телефон. Хало!…Јесам, госпођо…Само питајте…Управо то и објашњавам. Може сприједа, дакле ради реда, што је обичније, а може и отпозади – реда ради, што је ефектније, има извјестан стилски валер…Молим лијепо…Не, госпођо, какав швалер!? Свашта!

Наши конференцијаши тако говоре, а то онда прихватају и новинари па слушамо да се на састанцима рапсрављало „по том и том питању“, мада се може расправљати само о нечему. Тако је један мој пријатељ, врстан љекар, често правио исту грешку, на шта сам га упозоравао, али он у томе није видио неку велику разлику. А ја га питам: „Докторе! Је ли исто о твојим леђима и по твојим леђима?“ Тек тада је схватио да је разлика огромна!

***

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава ХП медиа гроуп д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.

Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.

Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику“.

 

ХП, јул 2018.