Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.
Зец који вози
Знате да киша роси, пада, пљушти – зависно од њене јачине, али сумњам да сте чули за кишу која трчи… А за зеца који умије да вози?… Нисте. Како нисте, кад неки ученици у писменим саставима пишу: “Трчећи кроз парк, киша је све јаче падала.“ Нека киша тркачица!
А други, опет, пише:
“Возећи великом брзином, преда мном се појавио зец.“ Неки зец – Шумахер!
Ко је трчао кроз парк?… Он, ученик. А шта је падало?… Киша. Е, не може тако! Субјекат мора бити исти за оба глагола. Као у овој реченици: Син се освртао машући родитељима. Дакле, син се и освртао и махао.
Често чујемо, чак и прочитамо, да је “донешен“ неки закон или да је “донешена“ каква одлука и томе слично. Ваља, међутим, знати да закон може бити само донесен, одлука донесена, шљиве отресене (не “отрешене“!), краве помузене (не “помужене“!), роба увезена, превезена, итд.
А зашто је, онда, трава покошена, ауто вожен? – питаће се неко. Једноставно, зато што се десило јотовање: коси-ен > кос-јен >кошен.
То ће се најбоље видјети на једном глаголу који има два лика – спасити и спасти. – Ако употребљавате лик спасити, онда је и спашавати, спашавање, спашен… (дакле, са јотовањем). – Ако пак употребљавате лик спасти, онда је спасавати, спасавање, спасен…, јер ту нема услова за јотовање.
Иако се придјев трпни гради наставцима: дигнут…, чуван…, плетен…, у неким крајевима изражена је тенденција уопштавања само једног наставка. Тако чујемо да је телевизор “поправит“, али је веш-машина “покварита“, да је материјал “одштампат“, “спаковат“ и “отпремит“

***

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава ХП медиа гроуп д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.

Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.

Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику“.