Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.
Žrtve jezičkih talasa
Svašta trpi pridjev trpni. Zato morate paziti pri njegovoj upotrebi, kako ne biste zbog trpnog pridjeva imali neprilika kao jedna mlada novinarka iz priče prof. Ivana Klajna.
Oduševljena humanošću grupe dobrotvora koji su pred hladne zimske dane kupili toplu odjeću i obuću svoj djeci u jednom sirotištu, mlada novinarka je napisala reportažu i dala joj naslov ŠEZDESETORO UTOPLjENE DJECE! Zbog toga naslova ona mjesecima nije mogla doći u redakciju, a da je – čim je ugledaju kroz prozor – ne počnu provocirati: “Evo ubice!… Evo one što davi djecu k’o mačiće!“
Shvatili ste: problem je u trpnom pridjevu utopljen, koji je isti i od glagola utopliti i od glagola utopiti, pa je u naslovu, izdvojen iz konteksta, mogao biti shvaćen kao velika tragedija!

***

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku”.

HP, avgust 2018.