Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.
Жртве језичких таласа
Свашта трпи придјев трпни. Зато морате пазити при његовој употреби, како не бисте због трпног придјева имали неприлика као једна млада новинарка из приче проф. Ивана Клајна.
Одушевљена хуманошћу групе добротвора који су пред хладне зимске дане купили топлу одјећу и обућу свој дјеци у једном сиротишту, млада новинарка је написала репортажу и дала јој наслов ШЕЗДЕСЕТОРО УТОПЉЕНЕ ДЈЕЦЕ! Због тога наслова она мјесецима није могла доћи у редакцију, а да је – чим је угледају кроз прозор – не почну провоцирати: “Ево убице!… Ево оне што дави дјецу к’о мачиће!“
Схватили сте: проблем је у трпном придјеву утопљен, који је исти и од глагола утоплити и од глагола утопити, па је у наслову, издвојен из контекста, могао бити схваћен као велика трагедија!

***

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава ХП медиа гроуп д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.

Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.

Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику”.

ХП, август 2018.