Tradicionalnim konjskim trkama i viteškim disciplinama na Bratačkom lugu kod Nevesinja juče je završena 143. Nevesinjska olimpijada.

U tri galoperske trke koje su privukle najviše pažnje učestvovalo je 17 grla.

Nevesinjci su se vratili na veliku scenu zahvaljujući grlima Saške Soldo i Mirka Teletine. Po dvije nagrade otišle su u Žabljak i Bileću.

U trci punokrvnih konja prvu nagradu od 4.000 KM zaslužilo je grlo Sunshine girl Dražena Dunđera iz Bileće. Ostale dvije stepenice pobjedničkog postolja pripale su Saški Soldo i Mirku Teletini, pošto su grla Amargedon i Jagma na cilj stigla odmah iza pobjednika.

U trci arapskih konja najbrže je bilo grlo Zeta Ivana Kovačevića iz Žabljaka, ispred Singlava Jefta Mučibabića iz Gacka i Lenkora Dražena Dunđera iz Bileće. Stručna komisija nije potvdila pobjedu Kovačevića zbog sumnje da njegovo grlo ne pripada kategoriji arapskih konja. Tek nakon što stignu rezultati analize uzetog uzorka krvi biće poznat konačan plasman u ovoj trci, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

Mala trka bosansko-brdskih konja i mješanaca donijela je radost Saški Soldo iz Nevesinja pošto je njeno grlo Apolo prvo prošlo kroz cilj. Drugi je bio Grom Ilije Rmandića iz Bijelog Polja, a treći Putko Miljana Ostojića iz Žabljaka.

Atraktivna disiplina potezanje konopa donijela je radost Nevesinjcima Srpski soko je u finalu pobijedio velikog rivala  Prkoške vitezove i popeo se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Hici Miloša Markovića iz Rume nisu bili ni blizu prošlogodišnjih, ali dovoljni za još jednu zlatnu medalju  u bacanju kamena s ramena. Sa rezultatom  16,61 stameni Vojvođanin nadmašio je  Aleksandra Novakovića iz Banjaluke i Boška Kovačevića iz Nevesinja.

U finalnom potezanju klipa  Saše Stanića i Danila Kovačevića više snage imao je teškaš iz Prigrevice, dok se Nevesinjac zadovoljio srebrnom medaljom.

U tradicionalnim i viteškim disciplinama i mladi i stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora.

U skoku udalj i skoku uvis vodila se žestoka borba između Radovana Grozdanića iz Danilovgrada, Zorana Šukovića iz Gacka i Aleksandra Krajišnika iz Apatina.

Na kraju je Grozdanić sa dužinom 3,20 osvojio zlato u skoku udalj, a  Šuković je preskočio letvicu od 1,48 što mu je bilo dovoljno za najsjajnije odličje.

Vitez iz Bratačkog luga Radomir Andrić još ne razmišlja o povlačenju sa olimpijskih borilišta. Danas je bio najbrži u trci sa jajetom u kašici, a u trci u džaku za dlaku mu je umakao Aleksandar Krajišnik iz Apatina.

Prekaljenog olimpijca u skakanju na mijeh Luku Parežanina  ove godine je iznenadio novajlija iz Trebinja Peđa Ninković.

Na stub visok deset metara hitro se popeo prošlogodišnji pobjednik Jovan Stupar iz Apatina. Ostali takmičari  nisu bili ni blizu rezultata spretnog Vojvođanina.

U boju na brvnu na tron se vratio Danilo Kovačević iz Nevesinja.

Olimpijska zastava je spuštena. Viteški duh ponovo je vladao bratačkim ravnim barama.

 

Izvor: Radio Nevesinje