Необични караван из Француске „Јуроп рејд – Вожња Европом“ са 800 учесника у 250 возила „пежо 205“ и ове године је посјетио Национални парк „Сутјеску“.

Аутомобилом „националне класе“, који се одавно не производи, Французи су на пут дуг 10.000 километара кренули 28. јула и до сада су прешли око 3.000 километара, а намјеравају да за 23 дана обиђу 20 европских земаља.

Један од организатора путовања Џереми Блондин каже да ове године имају 100 аутомобила више него лани.

„Људи у Француској не познају довољно земље источне Европе попут БиХ и Албаније, па имају жељу да их на овај начин обиђу. Национални парк `Сутјеска` је задивљујуће мјесто са прелијепим планинама, језерима, шумом, тако да ћемо и убудуће овдје долазити“, рекао је Блондин.

„Вожња Европом“ има и хуманитарни карактер. Бенџамин Лајдин наводи да сви учесници каравана током године прикупљају школски материјал и спортску опрему.

„Обилазимо школе, углавном у БиХ, Албанији и Бугарској. Ове године смо осам тона школског материјала и спортске опреме подијелили у двије школе у Мостару, а сљедећа хуманитарна акција је у Албанији“, каже Лајдин.

Младен Мандић из Туристичке организације општине Фоча истиче да Французи имају импонзантну органзацију и да припреме за пут трају цијелу годину.

„Они претходно дођу да провјере маршруту, а овдје се увијек одушеве љепотом природе, тако да учесницима савјетују да обавезно обиђу видиковац на Драгош седлу одакле могу да виде прашуму Перућицу и водопад Скакавац“, каже Мандић.

Он додаје да „Јуроп рејд“ има огроман број пратилаца на друштвеним мрежама, који могу ближе да се упознају са дестинацијама које обилазе француски студенти, па тако и са Националним парком „Сутјеска“.

„Њихов циљ и јесте да промовишу подручја која посјете, а досег њихових објава на Фејбуку и Јутјуб каналу је веома велики. Ове године је новитет да имају учеснике из Шапније, Италије и Белгије, а намјеравају да се шире и на остале земље Европе“, рекао је Мандић.

Ајрис, студенткиња финансија из француске покрајине Бретања, каже да је много занимљиво на овај начин откривати знаменитости за њих мало познатих земаља, упознавати људе широм Европе, њихову културу и обичаје.

„Мало смо и уморни због убрзаног ритма, али је ово драгоцјено и прелијепо искуство. Природа је овдје задивљујућа“, каже Ајрис.

Валентин истиче да занимљиво пролазити различитим предјелима.

„Јутрос смо били у Хрватској на мору, у Сплиту. Било је веома вруће, а сада смо овдје окружени шумом, веома је свјеже и пријатно“, каже Валентин.

Алексја, која истиче да ужива док вози, каже да се тада осјећа слободно. „Ово ауто има и име, зове се Пеперони, јесте старо, али је и удобно“, рекла је Алексја.

Након Тјентишта, наредна дестинација учесника „Вожње Европом“ је црногорско приморје.

 

Извор: РТРС