Изложбом фотографија „Невесињска олимпијада“ и промоцијом документарног филма о историјату народних саборовања на Братачком лугу у Музеју Херцеговине у Требињу 12. марта биће озваничена кандидатура Невесињске олимпијаде за Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

Номинацију је предложило Министарство просвјете и културе РС, а документацију припрема Музеј Херцеговине у сарадњи са Општином Невесиње, Општинском туристичком организацијом, Радио Невесињем и Инфо центром.

Невесињска олимпијада је највећи народни сабор традиције и витештва у Херцеговини. Коњске трке, необичне спортске дисциплине, витешка надметања професионалаца и аматера и народни обичаји дио су разноврсног програма који сваке дочека хиљаде посјетилаца који само за ову прилику наврате у слободарску херцеговачку варошицу. Витешки дух, част и достојанство Невесињци су дубоко урезали у своју традиционалну светковину. Богато културно насљеђе и старе спортове успјешно чувају од заборава, истовремено дајући овој манифестацији модерне тонове и савремене видике.

Изложбу „Невесињска олимпијада“ чине панои на којима је представљен историјат манифестације припремљен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија. Биће приказани и трофеји, медаље и награде који су уручивани најуспјешнијим олимпијцима, као и Плакета „Златна туристичка ружа“ додијељена Невесињској олимпијади за најбољу туристичку манифестцију у БиХ за 2009. годину.

Изложбу која ће бити отворена у 19 часова припремила је виши кустос етнолог Божана Ђузеловић.

До краја марта кандидатуру Невесињске олимпијаде као народне праксе са подручја Херцеговине са пратећом документацијом и промотивним видео записом требало би доставити Државној комисији за сарадњу БиХ са Унеском. Невесињска олимпијада је раније увршена на Прелиминарну листу нематеријалне културне баштине БиХ.

Извор: Радио Невесиње