Свечано отварање изложбе слика “Колекција Галерије ’73“, поводом 45 година од оснивања галерије, ће се у организацији Галерије `73 из Београда и Музеја Херцеговине Требиње, одржати у петак 10. августа 2018. године, са почетком у 19.30 часова, у Галерији Музеја Херцеговине Требиње.

Галерија `73 једна је од најзначајнијих, а по ријечима многих умјетника, свакако најљепших изложбених простора у Београду. Година настанка 1973. у којој је најзначајнији дизајнер некадашње Југославије Вјенцеслав Рихтер осмислио лого Галерије `73 и за који је добио награду као најбоље дизајнерско рјешење те године у бившој Републици Југославији, наговијестила је успјешан пут ове установе, којим она дјелује и данас. Галерија `73 постала је стјециште београдске културне и друштвене елите и незаобилазно мјесто на мапи културних збивања. Ђорђе Крстић, Сава Шумановић, Милена Павловић Барили, Мића Поповић, Зоран Петровић, Мирски, Милић од Мачве, Мијовић, Цветковић, неки су од најеминентнијих имена, чија су дјела излагана у „Галерији `73“, током 45 година од оснивања галерије.

Током послиједњих неколико година, „Галерија `73“ оформила је властиту збирку умјетничких дјела, након чега је, на иницијативу стваралаца, створена и идеја о излагању дјела ван граница матичне земље, културној размјени и представљању савремене умјетничке продукције на ликовној сцени Србије. Као мјесто првог представљања радова из Колекције Галерије `73 у региону, одабран је Музеј Херцеговине Требиње. Изложба слика “Колекција Галерије ’73“ обухвата дјела 24 умјетника: Мирјана Мира Маодуш, Љиљана Бурсаћ, Јован И. Ракиџић, Милан Крајновић, Миливоје Олујић, Зоран Рајковић и др.

На отварању изложбе, присутнима ће се обратити директор Галерије ’73 г-ђа Мирела Пудар, као и директор Музеја Херцеговине г-ђа Ивана Грујић, док ће изложбу свечано отворити г-дин Зоран Милошевић, начелник Одељења за друштвене дјелатности.

Изложба “Колекција Галерије ’73“ у Галерији Музеја Херцеговине Требиње, биће отворена до 18. августа 2018. године.

 

ХП, август 2018.