Povodom obilježavanja jubileja, 235 godina od njegovog rođenja i 185 godina od njegove smrti, Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje i Muzej Hercegovine organizuju izložbu „Godina Save Mrkalja“.

Izložba sadrži 30 panoa poređanih azbučnim redom i prati Mrkaljev život i rad, i uticaj na razvoj srpskog jezika, knjižnjevnot i umjetnost njegovih savremenika do današnjih dana. Nastala je u saradnji Udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga sa Istorijskim arhivom iz Pančeva i Udruženjem Krajišnika iz Pančeva. Autor izložbe je prof. Milica Grbić.

Na otvaranju će govoriti prof. dr Duško Pevulja, sa Filološkog fakulteta u Banjaluci, i Dragan Krošnjar, predsjednik Krajiškog kulturnog centra „Sveti Sava“, takođe iz Banjaluke.

Cilj izložbe je da se ovom nepravedno potisnutom velikanu srpskoga jezika odužimo i pokrenemo odgovorne na razmišljanje zašto se njegovo ime zapostavlja u obrazovnom sistemu.

Izložba je do sada posjetila Beograd, Staru Pazovu, Novi Sad, Sombor, Kragujevac, Pančevo, Čikago, Okvil, Vindzor, Toronto.

Muzej Hercegovine, sala „Atanasije Popović“, utorak, 25.9.2018, u 20 časova.

 

HP, septembar 2018.