У храму посвећеном  Светом пророку Илији отпочела је обнова која подразумјева радове  рјешавањa проблема влаге, санацију звоника, пјескарење и фуговање фуга на фасади, замјена дотрајалих улазних врата и прозора и поправку оштећеног иконостаса.

Важно је истаћи да ова светиња има велику културну и историјску вриједност.

Из историјских извора  сазнајемо да је црква зидана у другој половини XVII вијека, око 1690. год, и тада је била посвећена Светом Стефану Првомученику. На мјесту старе цркве, 1904. године , изграђена је већа саборна црква, посвећена Св. пророку Илији, коју су мјештани својим радом и прикупљањем помоћи заједно изградили, и који је одувијек представљао саборни храм за сва  Требињска брда, и шире.

У саборном храму налазе се многе вриједне црквене  књиге које су написане на старословенском језику, међу којима се налази и јеванђеље које датира још из 1893. године, благослов тадашњег митрополита Серафима Перовића.

Из усмeних предања сазнајемо да се једно звоно са саборне цркве налази у манастиру Савина код Херцег Новог.

Планирано је да се до славе храма, 2. августа 2018. године заврше сви вањски радови, послије чега би услиједила фаза обнове иконостаса и унутрашњег уређења цркве. За славу храма ћемо се јавно захалити свим заслужним организацијама и појединцима који су на било који начин помогли обнову ове светиње.

 

ХП, јул 2018.