Na međunarodnom konkursu, koji je raspisala gradska uprava Trebinja, izabrano je najbolje arhitektonsko rješnje za Pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima, rodnom selu Sv. Vasilija Ostroškog.

Do kraja godine biće izabran izvođač radova,a novac za gradnju, oko 400 000 evra, donirala je Vlada Srbije.

Mrkonjići su mjesto hodočašća i posebne važnosti ne samo za Hercegovce, nego i sve pravoslavne vjernike. Gradnja Duhovnog centra i uređenje svetiteljevog rodnog mjesta posebeno raduje mještane.

Najbolje idejno rješenje, djelo je tima projektanske firme „Kontura“ iz Trebinja. Predviđa povezivanje tri glavna lokaliteta u selu- crkve, koja je podignuta na temeljima svetiteljeve rodne kuće, stare škole i groblja gdje je sahranjena majka, Sv. Vasilija.

– Bazirano  je na principima sakralne gradnje i ima elemente koji se mogu vidjeti na manastiru Tvrdoš ali i svetogorskim manastirima – ističe Milan Jovanović, arhitekta, autor idejnog rješenja.

– Jednom se u životu ukaže prilika da doprinesete nečemu tako velikom, zato i konkurs nije bio takmičenje za nas i nagradu smo donirali za freskopoisanje crkve – napominje Vladimir Samardžić, projektant.

Ovaj projekat od velike je važnosti za grad Trebinje. U lokalnoj upavi očekuju da se neophodne procedure i izbor izvođača radova završe do kraja godine.

– Radi se o kapitalnom projektu za grad ne samo u garđevniskom nego duhovnom smislu, pa i turističkom zato svi planovi moraju biti uredni i sve kako treba da ne bi bilo nikakvih poteškoća – navodi Marko Rikalo, načelnik odjeljenja za urbanizam grada Trebinje.

Objekti će se graditi od tradicionalnih materijala, u skladu sa duhovnom tradicijom i crkvenim graditeljstvom. Ideja je da se cijelo selo Mrkonjići pretvore u svojevrstan duhovni, hodočasnički centar, sa izgrađenim pješačkim stazama koje će pohoditi na hiljade vjernika i poklonika Sv. Vasilija iz svih krajeva svijeta.

 

Izvor: RTRS