Бањалучки дрвени мол на Врбасу ушао је у ужу конкуренцију за Велику награду југоисточне Европе из области архитектуре у овој години, те је номинован и за најбољи пројекат у категорији пејзажна архитектура и архитектура урбаног простора, саопштено је из Градске управе.

Пројекат изградње дрвеног мола на ријеци Врбас, у близини дворане „Обилићево“, реализовао је 2017. године тим Истраживачког центра за простор из Бањалуке.

Из Градске управе наводе да се овом наградом систематски истражује и откривају креативни тимови из југоисточне Европе који се истичу у пословању.

Уручивање награда биће одржано 17. априла у Љубљани, као централни дио Међународног фестивала „Биг архитектура“ који се сваке године одржава у Словенији и окупља успјешне ствараоце из ове области из региона.

Сви награђени пројекти наћи ће се на изложби архитектонских радова Фестивала.

На изложби ће бити представљени примјери архитектонских рјешења 18 земаља југоисточне Европе у три категорије, и то архитектура становања, јавна и комерцијална архитектура и пејзажна архитектура и архитектура урбаног простора.

Извор: Вечерње новости