Седам и по милијарди људи широм света дочекало је Нову годину уз ватромет и славље, али уз посебне мјере опреза. У 2019. годину први су ушли становници острва Самоа и Кирибати.

Велики број Њујорчана и страних гостију сатима је пркосио хладном времену и киши. Посјетиоцима су дијељени велики, шарени шешири док се спуштала кристална кугла, испаљено је чак 900 килограма конфета.

У Москви су казаљке откуцале поноћ. У том тренутку цијели град је засвијетлио у хиљаду боја, а грађани руске пријестонице су ватрометом дочекали Нову годину.

У Лондону се Нова година дочекала уз откуцавање сата на Биг Бену док је ватромет приређен код Лондонског ока на јужним обалама ријеке Темзе.

Прославе Нове године у европским метрополама. У Паризу више стотина хиљада људи на Јелисејским пољима, у Берлину велика улична забава, уз прави визуелни празник.

Ватрометом и визуелним спектаклом на Бурџ Калифи, свечано дочекана Нова година у Дубаију.

Пекинг, Хонконг, Манила и Сингапур закорачили у 2018. годину.

Нова година стигла и у Јапан, Јужну и Сjеверну Кореју.

И Аустралија је дочекала Нову годину. Око милион људи је у препуној сиднејској луци, већ по традицији, уживало уз спектакуларaн ватромет. Искоришћено је 8,5 тона ватромета и виђено више од 100.000 пиротехничких средстава.

Грађани Новог Зеланда ушли су у 2019. фантастичним ватрометом испаљеним са 328 метара високог Скај тауера у Окланду.

Становници пацифичких држава Самоа и Кирибати први су дочекали 2019. годину.

Свечано је било у Окланду, првом већем граду на свијету који је ушао у Нову годину. Више десетина хиљада људи се окупило око Скај тауера где је приређен ватромет.

АП наводи да је у Сиднеју био један од најсложенијих ватромета у историји Аустралије, изведен у златним, љубичастим и сребрним тоновима који су пулсирали уз песму чувене певачице Арете Френклин, која је преминула у августу.

Ватромет је одржан и у другом аустралијском граду Мелбурну где је коришћено чак 14 тона материјала који је испаљиван са земље и кровова зграда, а међу специјалним ефектима виђени су и летећи змајеви.

На трећој прослави у Бризбејну ватромет изнад Бризбејнске луке посматрало је око 85.000 људи. Због страха од тероризма широм свијета су појачане мјере безбједности.

Први јануар су посљедњи дочекали у Америчкој Самои и на острву Нијуе у јужном Пацифику.

 

Извор: РТРС