U petak, 22. marta, u prostorijama Parohijskog doma u Gacku sa početkom u 19 časova, Opština Gacko u saradnji sa Crkvenom Opštinom Gacko organizuje predstavljanje memoarskih ratnih zapisa majora Aleksandra Miloševića, oficira Kraljevine Jugoslavije i Jugoslovenske vojske u otadžbini, ustanika i učesnika građanskog rata, koje je, iscrpnim istraživanjem njegovog burnog života, dopunio i za štampu pripremio jedan od najboljih mladih srpskih istoričara, Nemanja Dević.

Pored Nemanje Devića, o knjizi će govoriti i istoričari, profesor Predrag Ostojić i Milan Nikčević.

Major Aleksandar Milošević je bio izvanredna ali gotovo anonimna ličnost srpske istorije, jedan od komandanata u redovima Jugoslovenske vojske u otadžbini (Lepeničkog odreda pa brigade, pa Drugog šumadijskog korpusa i Zapadno – moravske grupe korpusa). Bio je, između ostalog, nadležan i za evakuaciju savezničkih pilota iz Pranjana avgusta 1944. godine.

Jedini je iz redova visoko rangiranih komandanata pokreta generala Mihailovića koji od komunista nije optužen za ratne zločine niti za kolaboraciju.

Uz svog komandanta prolazi cijelu Bosansku golgotu, o čemu vodi i dnevnik. I kada je vojska generala Mihailovića doživjela poraz i vojni slom nastavio je borbu; do juna 1946. godine djelovao je ilegalno u Šumadiji odakle je emigrirao, najprije u Grčku, pa u Italiju pa u Njemačku i odatle, 1949. u Kanadu gdje počinje drugo, podjednako bogato, poglavlje, njegovog života.

U Srbiju je došao prvi put 2002. godine, posle skoro šest decenija. Njegovi preživjeli vojnici, tada starci u devetoj deceniji života, dočekivali su ga uz vojnički pozdrav i raport. Preminuo je 2009. u stotoj godini života i po svojoj želji sahranjen u rodnom selu Saranovu u Šumadiji.

Izvor: Opština Gacko