Сутра у Београду почиње 54. Међународни салон аутомобила. У 18 часова отвориће га један од најстаријих возача, познати глумац Власта Велисављевић.

Слоган сајма је У ретровизору, што симболично значи да нас на сајму очекују нове технологије у које улазимо електричним и хибридним возилима. Звијезеде сајма су „ролс ројс кулинам“ који кошта до 300.000 евра и аутомобил године у Европи „јагуар и пејс“ који у потпуности иде на струју.

Аутомобил године у Србији је „пежо 508“ који такође има хибридну верзију, а електичне аутомобиле изложиће још „Фолксваген“, БМВ и КИА.

„Преко 400 излагача из 30 земаља ће представити своје новитете. Када су у питању аутомобили ријеч је о 48 премијера плус 32 новитета – укупно 80 нових модела ће се представити домаћој и станој јавности“, истакао је Зоран Лупшић, руководилац манифестације Сајам аутомобила.

Сајам је мјесто где сви повољним цијенама привлаче купце. Мање ће бити продаје за кеш због најављеног закона о испитивању поријекла имовине. Више ће се аутомобили продавати на лизинг или кредит.

„Ми се надамо добрим продајним резултатима из разлога што је овога пута присутно највише изглагача и највише произвођача, а и комлетан пакет продајни и са осигурањем и са финансиским кућама је најбољи до сада“, објаснио је Милош Петровић, председник Асоцијације увозника аутомобила и делова Србије.

Једини домаћи произвођач „Фијат Крајслер аутомобили Крагујевац“, желећи да свим купцима који имају мала и средња предузећа изађе у сусрет, понудио је „фијат 500 л“ као полутеретно возило са четири сједишта и комплетном опремом за 10.990 евра. Предност овог возила је што се на њега враћа ПДВ и сви трошкови се књиже као одбитак од добити.

„Прошле године, тај сегмент деривата аутомобила порастао је 66 одсто у односу на 2017. годину“, навео је Игор Шево из компаније „Фијат Крајслер аутомобили Крагујевац“.

Сајам траје 10 дана, довољно да се изабре оно најбоље, кажу излагачи. Међутим, најјефтније и најдоступније је оно што се налази на лагеру. За неке специјалне жеље мора да се чека и до шест месеци.

Извор: РТС