Оркестар требињске гимназије „Јован Дучић“, уз помоћ професора Бокића, одушевљава публику широм региона. Предњачи виолиниста и солиста Матија Тучић.

Млади виолиниста и вокални солиста Матија Тучић из Требиња, уз пратњу оркестра Гимназије „Јован Дучић“, прелепом љубавном песмом руског писца Константина Симонова „Чекај ме“ и спотом за кратко време освојио је публику.

Спот је снимљен у Музеју Херцеговине и на Црквини изнад Требиња, а посебно плени пажњу врхунска музика и глас младог виолинисте Матије. Уз пратњу гимназијског оркестра и професора Пере Бокића на клавиру, по мишљењу многих једној од најлепших написаних љубавних песама интерпретирао је на потпуно нови начин.

Матија је, иначе, предложио да „Чекај ме“ буде песма за конкурс Педагошког завода Републике Српске.

– Идеја се јавила због конкурса, а сетио сам се ове песме за коју је давно некада написана музика и послали смо је. Сматрао сам да књижевни текст руског писца и конкурс имају повезницу – каже Матија Тучић.

А све се веома брзо раширило путем друштвених мрежа и интернета. Требињски музичари освојили су симпатије широм региона.

Искрено, нисам ово очекивао. Знао сам да ће људи добро прихватити јер је све квалитетно урађено, али нисам се надао да ће бити баш у оваквим размерама. Све смо одрадили прилично брзо и нисмо имали много времена – додао је Матија.

Док је Матија освајао срца љубитеља музике, велику пажњу је добио и оркестар требињске Гимназије „Јован Дучић“, који већ три године ради под диригентском палицом професора Пера Бокића. Судећи према ономе како они звуче и када је реч о другим обрадама, углавном светских и домаћих рок и поп хитова, требињски гимназијалци ће тек одушевљавати љубитеље популарне музике.

Репертоар је разнолик, али се углавном држимо светских и домаћих поп и рок стандарда, који су у ово време шунда и свега што се пласира гурнути у страну. Осећамо потребу да за старију публику оживимо један део тих неких старих времена, а с друге стране, да млађу едукујемо – нагласио је Бокић.

Гимназијски оркестар до сада је имао неколико концерата, а велики музички спектакл планиран је за 20. марта у Требињу.

– Имали смо неколико запажених наступа у Требињу у протекле три године, учествовали на музичком фестивалу у Стоцу, где смо представили наш град и школу. Можда је мало рано, али 20. марта имаћемо свој велики концерт у Културном центру у Требињу, где ћемо у још бољем светлу представити свој рад – рекао је Бокић.

Оркестр броји 20 чланова, ученика који поред тога што сјајно звуче и сами уживају у оном што раде.

– Веома смо складни и то што имамо изузетно добар међусобни однос много нам помаже да све брже припремимо и створимо ту музику. То је музика коју ми иначе приватно слушамо и коју људи прихватају боље него класичну – рекла је Ана Ковач, члан оркестра Гимназије „Јован Дучић“.

Подсјећамо, Матија је био гост Падрино радија, на линку испод погледајте и послушајте цијели разговор.

Дубравко Цураћ

Извор: Вечерње новости