Republika Srpska je svrstana među najzdravije regione za proizvodnju hrane.

To prepoznaju i strani turisti kojih je sve više. Ipak, pred hotelijerima i vlasnicima restorana je još mnogo obaveza kako bi od Trebinja do Novog Grada meniji domaće kuhinje bili prepoznatljiviji.

Bijeli luk – hiljadama godina na trpezi i bogatih i siromašnih. Zbog nutritivne vrijednosti neizbježan je u ishrani svjež ili termički obrađen. Odnedavno iz Ljubinja stiže i kiseli bijeli luk, marinada i namazi. Uz začine bijela čena postaju hit ponuda.

– Jedinstveni smo na području Balkana. Proizvodimo bijeli luk i prerađujemo ga. Sve je domaći proizvod – rekla je
Vanja Milošević Đogo, Farmavit Ljubinje.

Od hercegovačkog krša do prostranih pašnjaka Gornjeg Podrinja, Romanije, plodnih dolina Semberije, visoravni Potkozarja po neka posebnost koja omamljuje ukusom i mirisom. Upućeni ističu, prostor na kojem nastaju i daju magičnost raznovrsnoj domaćoj trpezi. To prepoznaju i turisti koji vole da popiju i pojedu.

Profesor Ugostiteljsko-turističke škole Banja Luka Predrag Tošić ističe da su turisti najmanje spremni da smanje troškove koje su predvidjeli za hranu.

– To nam govori da je hrana značajna faktoru u turizmu – dodaje Tošić.

Stručnjaci ističu da ukusa i mirasa ima na pretek, hoterlijerima i vlasnicima restorana zadaća je poboljšati uslugu.

– Moramo imati vrhunsku uslugu jer je usluga ono što se pamti, uz ono što se dobije na tanjiru – smatra Nada Jovanović,  direktorka Turističke organizacije Foča.

Savjetovanja, predavanja, razmjena ideja i ukrupnjavanje znanja iskorak su za proizvođače zdrave hrane i vlasnike restorana.

– I da se okupe domaći proizvođači i da kroz predavanja i razmjene iskustva. Samo tako mogu naučiti nešto novo i steći nova iskustva – zaključila je Dragica Kovač ministrka trgovine i turizma Republike Srpske.

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske opredijeljeno je da organizovanjem Gastro susreta pomaže proizvođačima zdrave hrane i vlasnicima restorana u razvoju turističke privrede.

 

Izvor: RTRS, FOTO: Radio Foča