Република Српска је сврстана међу најздравије регионе за производњу хране.

То препознају и страни туристи којих је све више. Ипак, пред хотелијерима и власницима ресторана је још много обавеза како би од Требиња до Новог Града менији домаће кухиње били препознатљивији.

Бијели лук – хиљадама година на трпези и богатих и сиромашних. Због нутритивне вриједности неизбјежан је у исхрани свјеж или термички обрађен. Однедавно из Љубиња стиже и кисели бијели лук, маринада и намази. Уз зачине бијела чена постају хит понуда.

– Јединствени смо на подручју Балкана. Производимо бијели лук и прерађујемо га. Све је домаћи производ – рекла је
Вања Милошевић Ђого, Фармавит Љубиње.

Од херцеговачког крша до пространих пашњака Горњег Подриња, Романије, плодних долина Семберије, висоравни Поткозарја по нека посебност која омамљује укусом и мирисом. Упућени истичу, простор на којем настају и дају магичност разноврсној домаћој трпези. То препознају и туристи који воле да попију и поједу.

Професор Угоститељско-туристичке школе Бања Лука Предраг Тошић истиче да су туристи најмање спремни да смање трошкове које су предвидјели за храну.

– То нам говори да је храна значајна фактору у туризму – додаје Тошић.

Стручњаци истичу да укуса и мираса има на претек, хотерлијерима и власницима ресторана задаћа је побољшати услугу.

– Морамо имати врхунску услугу јер је услуга оно што се памти, уз оно што се добије на тањиру – сматра Нада Јовановић,  директорка Туристичке организације Фоча.

Савјетовања, предавања, размјена идеја и укрупњавање знања искорак су за произвођаче здраве хране и власнике ресторана.

– И да се окупе домаћи произвођачи и да кроз предавања и размјене искуства. Само тако могу научити нешто ново и стећи нова искуства – закључила је Драгица Ковач министрка трговине и туризма Републике Српске.

Министарство трговине и туризма Српске опредијељено је да организовањем Гастро сусрета помаже произвођачима здраве хране и власницима ресторана у развоју туристичке привреде.

 

Извор: РТРС, ФОТО: Радио Фоча