Бићу најбоља од свих”. Овим ријечима срце ми је освојила шестогодишња дјевојчица када сам прије седам година правио репортажу о породици највећих заљубљеника у кошарку у Требињу.

Ана Милановић тада је носила дрес кошаркашица Требиња 03, за пет бројева превелик, а умијеће са лоптом било је за њене године задивљујуће. Милановићи су спортска породица, а тата и мама имају четворо дјеце: Срђана који игра у Младости из Мркоњић Града, Милета који носи дрес Леотара, Сару – првотимку Леотара 03 и њу, Ану која са свега 13 година има импозантне резултате у свему чега се дотакне. Осим што је одлична кошаркашица и предводник своје генерације, однедавно је репрезентативка Србије и стручњаци јој предвиђају блиставу каријеру те се надају да ће догурати до ЊНБА. То је наговјештавала као дијете, а подсјетила ме на наш први разговор.

– То је за мене било неко ново искуство. Једноставно сам осјећала да ћу бити кошаркашица. Па шта друго да будем кад су Срђан, Миле и Сара одлични кошаркаши… И да поновом, бићу најбоља – изјавила је Ана.

Отац Драгомир за њу каже да је од малих ногу била велики борац.

– Одувијек се борила за своје мјесто, прво мјесто и увијек је имала своје, те била вођа. Срђан је најстарији и све их је одвео у кошарку, али Ана заиста има огромну вољу и жељу за успјехом. Од нас ће увијек имати подршку, а вјерујем да ће и даље напредовати – рекао је поносни отац.

Музичку школу похађа већ шест година гдје свира на виолончелу. Њена наставница Јана Хаџић каже да је јако талентована и одговорна дјевојчица која, поред љубави према спорту, гаји и љубав према музици.

– Ана је прије неколико година у Бањалуци наступила на републичком такмичењу и освојила друго мјесто. Она је веома одговорна дјевојчица, јер поред бројних обавеза у школи и спорту успијева редовно да похађа музичку школу. Имамо одличан однос те успијевамо да се све договоримо и усагласимо о многим стварима – казала је Хаџићева.

Похвале тренера

Анин тренер Драгана Лугоња за њу има само ријечи хвале и тврди да је једна од најбољих млађих кошаркашица, врло васпитано и прије свега добро дијете које је свима велика подршка и стуб екипе.

– На свакој утакмици даје свој максимум и за тим увијек жели најбоље. Игра за кадетску, јуниорску и сениорску селекцију, а недавно је имала позив да наступи за репрезентацију Србије. Када екипа пада, Ана је ту да је подигне, пружи мотив, крене пуном снагом за екипу – казала је Лугоња.

 

Ратомир Мијановић

Извор: Глас Српске